Bio-Iso: onderzoek naar biobased isolatiemateriaal

Bio-Iso is een project binnen het lectoraat Biobased Bouwen van HZ University of Applied Sciences waarin biobased isolatiematerialen worden getest. Het project is een samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven en wordt gefinancierd met een SIA RAAK-mkb subsidie. Sinds kort staan de 2 containers in Innovatiepunt de KAAP waarin de materialen worden getest. Marijn Heeren is onderzoeker en projectleider van Bio-Iso en vertelt meer over het project.

Een goed alternatief

“Het lectoraat Biobased Bouwen doet onderzoek naar allerlei biobased materialen. Bio-Iso is op dit moment het grootste project. Iedereen is gefocust op het zo energiezuinig mogelijk maken van woningen. Dit betekent vaak luchtdicht bouwen, alle naden en kieren moeten dichtzitten en er wordt gebruik gemaakt van plastic folies, wat minder goed is voor het milieu. Luchtdicht bouwen kan zorgen voor een slechter binnenklimaat. Met het onderzoek naar biobased isolatiematerialen proberen we aan te tonen dat ‘lucht open bouwen’ ook een mogelijkheid is. We willen laten zien dat biobased isolatiemateriaal een goed alternatief is voor regulier isolatiemateriaal en de kansen op de markt vergroten.”

Testen in containers

“We testen de verschillende materialen met 2 containers die klimaatkamers moeten voorstellen. 1 van de kamers gaat een binnenklimaat simuleren en de andere kamer een buitenklimaat. We gaan in een versneld tempo een cyclus nabootsen van zomer en winter. In het frame dat tussen de containers staat wordt het biobased isolatiemateriaal aangebracht dat wordt getest. In de containers hangen allerlei sensoren die bijvoorbeeld de luchtvochtigheid meten. We willen zowel losse biobased isolatiematerialen testen als complete gevelsystemen, want dat is hoe het uiteindelijk gebruikt wordt in gebouwen.”

Ruimte genoeg in de KAAP

De testcontainers van het Bio-Iso project stonden hiervoor bij Avans Hogeschool in Den Bosch. Vanwege klachten van de buurtbewoners moest er nieuwe plek worden gezocht. “Omdat HZ penvoerder is van het project leek het ons logisch het naar Vlissingen te verplaatsen. Het project loopt al een jaar en eigenlijk zochten we bij aanvang al een locatie in Vlissingen of Middelburg. Het is een grote opstelling en niet makkelijk om daar een geschikte plek voor te vinden. Gelukkig ontdekten we Innovatiepunt de KAAP, waar meer dan voldoende ruimte is. Ook is het fijn dat de containers nu binnen staan, zodat we minder last hebben van weersinvloeden.”

In samenwerking met mkb-bedrijven

Het project wordt uitgevoerd met een SIA RAAK-mkb subsidie. Het is een samenwerking tussen HZ University of Applied Sciences, Avans Hogeschool, Hogeschool Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven en tal van mkb-bedrijven. “We helpen mkb-bedrijven met dit onderzoek omdat zij zelf vaak niet de middelen hebben om onderzoeken en tests te doen. De materialen die we testen krijgen we ook vanuit die mkb-bedrijven.”

Wil je ook gebruikmaken van de KAAP? Neem dan contact op via info@innovatiepunt-kaap.nl