Geplaatst op: 15-04-2024

Drie jaar KAAP: Van lege loods naar hét innovatiepunt

Drie jaar geleden, op woensdag 14 april 2021 om 15.00 uur werd tijdens een spectaculaire livestream de nieuwe ontwikkel-, test- en demolocatie op de Kenniswerf geopend! Meer dan 150 mensen keken 'live' mee toen de deuren werden geopend en de nieuwe naam 'KAAP' bekend werd gemaakt.

De vraag voor een ontwikkel-, test- en demolocatie kwam vanuit het Zeeuwse ecosysteem. Deze had behoefte aan een fysieke, veilige en grote locatie waar je nieuwe producten, concepten en/of innovaties kunt ontwikkelen, testen en demonstreren. In de afgelopen jaren heeft KAAP zich ontwikkeld tot een belangrijk punt voor innovatie in samenwerking met partners. Er zijn diverse initiatieven gelanceerd om technologische vooruitgang te bevorderen en praktische oplossingen te bieden voor maatschappelijke uitdagingen.  

Gedurende deze periode heeft KAAP een breed scala aan programma's en projecten geïmplementeerd, variërend van het testen van nieuwe technologieën tot het ondersteunen van startups en het organiseren van evenementen. Dit heeft geleid tot waardevolle inzichten, nieuwe samenwerkingsverbanden en concrete resultaten die bijdragen aan de innovatiekracht van de regio. 

Offshore windinnovatiecentrum 

Voor Fieldlab Zephyros was de opening echt een (feestelijke) mijlpaal. Ferry Visser: “KAAP bood ons de mogelijkheid om op ware schaal te testen, demonstreren en ontwikkelen in samenwerking met het bedrijfsleven, overheid en de kennisinstellingen. Nu, drie jaar later, is KAAP uitgegroeid tot een offshore windinnovatiecentrum met een echte nacelle en turbinebladen. Het is de thuisbasis geworden van de Fieldlab Zephyros Learning community en een bekende naam geworden in zowel de nationale als internationale windsector. 

Fieldlab Zephyros heeft ook stappen gezet richting Smart Maintenance in Offshore Renewable Energy en heeft zelfs in samenwerking met Water2Energy getijdenturbines geplaatst in KAAP voor onderzoeksdoeleinden. Wij kijken met vertrouwen uit naar de verdere langdurige samenwerking met alle betrokken stakeholders en deelnemers. Een van de hoogtepunten is wel de nationale windconferentie WindDay 2024 op 13 & 14 juni, waarmee we ons nog beter op de kaart zetten. 

Innovatieve atmosfeer en synergie 

Het bedrijf Water2Energy kwam anderhalf jaar geleden naar KAAP. Reinier Rijke van Water2Energy: “Op weg naar de sluizen in Vlissingen met daarin onze turbine reden wij vaak langs een mooie locatie met de bijzondere naam KAAP. Maar dan ben je nog niet binnen. Dat gebeurde toen bij het nieuwe Interreg project ‘Offshore For Sure’ contact werd gelegd met World Class Maintenance (WCM). Zij hoorden van ons ruimtegebrek in onze werkplaats in Kapelle en dat we een grote waterturbine wilden onderzoeken op eventuele slijtage, corrosie en verbetermogelijkheden. Via WCM zijn we daarna bij Dockwize en KAAP terecht gekomen. We hebben een stimulerende omgeving gevonden, een prettige werkplek en een innovatieve atmosfeer. Inmiddels zien we vormen van samenwerking en synergie ontstaan, dus we blijven graag nog een tijdje samen innoveren.” 

New Waves

Binnen het kader van project New Waves gaan Dockwize en haar partners de KAAP uitbreiden tot een volwaardige ontwikkel-, test- en demolocatie op het gebied van food, energie en water. De ambitie is om de faciliteit uit te laten groeien tot een hotspot met nationale en internationale aantrekkingskracht waar ondernemers, overheid en onderwijs/onderzoek samenkomen. En met de komst van nieuwe projecten en apparatuur naar de KAAP, wordt de faciliteit driemaal zo groot en wordt zowel de binnenruimte als de buitenruimte benut. 

Partners spelen essentiële rol in het succes  

Partners spelen een cruciale rol in het succes van het project, waarbij verschillende werkgroepen sinds de start in september 2023 werken aan de realisatie van de plannen. Naast bedrijven en kennisinstellingen zijn ook Harthoorn BV, Impuls Zeeland, de gemeente Vlissingen en Provincie Zeeland nauw betrokken bij de ontwikkeling van de plannen. Marlon Baarends: “In de ontwikkeling van deze plannen kunnen we gelukkig terugvallen op een enorm betrokken partnernetwerk. Het is mooi om te zien hoe er op allerlei manieren wordt bijgedragen aan de volgende stap voor de KAAP: met specifieke expertise, met verbindingen in het netwerk en met financiering. Het is écht een project dat we gezamenlijk realiseren en waar we samen aan het pionieren zijn. Alle extra hulp en kennis is heel erg welkom. We zijn er nog lang niet namelijk. We gaan graag in gesprek met bedrijven en partners die mee willen doen”.